економічна рівновага в умовах ринку

Реальна рівновага встановлюється в економічній системі як наслідок впливу зовнішніх факторів на ринок в умовах недосконалої конкуренції. Така рівновага є відповідністю між обмеженими ресурсами і зростаючими потребами суспільства. Для її досягнення необхідно вжити заходів, спрямованих на ефективне використання ресурсів, збільшення продуктивності суспільної праці чи обмеження платоспроможного попиту споживачів. Часткова рівновага у масштабі всього народного господарства означає досягнення кількісної відповідності двох взаємозв’язаних окремих сторін чи ланок економіки, ринку товарів, послуг, факт.


Сукупний попит – сукупна пропозиція як модель економічної рівноваги. ⇐ Предыдущая 7 8 9 101112 13 14 15 16 Следующая ⇒. Дата добавления: 2014-12-07; Просмотров: 200; Нарушение авторских прав? . V. Конкурентоспроможність продукції товарів і її економічна ефективність. Безпека життєдіяльності в умовах надзвичайних ситуацій. Безпека життєдіяльності в умовах надзвичайних ситуацій. Безпека життєдіяльності в умовах надзвичайних ситуацій. Безпека життєдіяльності в умовах надзвичайних ситуацій. Безпека життєдіяльності в умовах надзвичайних ситуацій.


На конкурентному ринку ця рівновага досягається на перетині кривих попиту і пропозиції (точка е на рис. 15). За ціни рівноваги нема ні надлишку, ні нестачі. На рис. 15 рівноважною є ціна у 6 грн. за 1 кг. Таким чином, ціна 6 грн. за 1 кг є рівноважною, а 77 500 кг - рівноважною кількістю. Порушення ринкової рівноваги в умовах досконалої конкуренції є тимчасовим, якщо уряд не втручається у ринок певного товару і не встановлює обмеження на зміну ціни. Через деякий час ринок знову урівноважується, встановлюється нова рівноважна ціна Р1 і кількість Q'o у точці перетину старої кривої пропозиції Sо та нової кривої попиту D1 (точка е' на рис. 16).


Часткове рівновагу - це рівновага, що формується на окремих ринках. Раніше розглядався положення рівноваги фірми і галузі та принципи визначення рівноважних цін і обсягів виробництва на конкретних товарних і ресурсних ринках, умови споживчого рівноваги. При цьому аналізувався автономне дію окремих ринків, незалежне від змін на інших ринках. Наприклад, розглядаючи ринок пшениці, передбачалося, що всі інші фактори, що впливають на попит і пропозицію на даному ринку, незмінні. Зокрема, не відбувається змін на ринках жита і кукурудзи, і ринкові ціни цих сільськогосподарських культур залишаються по.


Економічна рівновага – стан економічної системи, за якого пропорції в народному господарстві забезпечують оптимальну узгодженість мети економічного розвитку і наявних ресурсів, попиту і пропозиції, товарних і грошових потоків, нагромадження і споживання, заощадження і нагромадження та інших елементів і показників системи, а в кінцевому підсумку – відсутність економічних криз.


Ринкова рівновага — ситуація на ринку, за якої величина пропозиції рівна величині попиту. Ринкова рівновага існує тоді, коли немає тенденції до зміни ринкової ціни чи кількості товарів, які продаються. Якщо ринок перебуває в рівновазі, то ціна товару така, що кількість товару, яку покупці хочуть придбати, точно збігається з кількістю товару, яку продавці хочуть запропонувати (тобто ринкова ціна є рівноважною). Звичайно враховуючи особливості реальної економіки такий стан не може бути тривалим, тому що.


Абстрактність та загальний характер терміну „економічна рівновага“ обумовлюють певну аморфність та невизначеність його сутності. На практиці умова ізольованості означає, що процеси встановлення рівноваги протікають набагато швидше, ніж відбуваються зміни на кордонах системи (тобто зміни зовнішніх по відношенню до системи умов) і здійснюється обмін системи з оточенням речовиною і енергією. У реальних процесах часто реалізується неповна рівновага, проте міра цієї неповноти може бути істотною і неістотною. Ринки капталу та грошей, з точки зору формування рівноважної ціни у вигляді ставки відсотку, доцільно розглядати у сукупності як фінансовий ринок.


В економіці, економічна рівновага характеризує стан, в якому економічні сили збалансовані й, за відсутності зовнішніх впливів, (збалансовані) величини економічних змінних не будуть змінюватися. Ринкова рівновага - ситуація на ринку, коли попит на товар дорівнює його пропозиції; обсяг продукту та його ціну називають рівноважними або ціною ринкового клірингу. Така ціна має тенденцію в відсутність змін попиту і пропозиції залишатися незмінною. Ринкова рівновага характеризується рівноважною ціною і рівноважним обсягом. Рівноважна ціна ( англ. equilibrium price ) - Ціна, за якої обсяг попиту на рин.


Абстрактність та загальний характер терміну „економічна рівновага“ обумовлюють певну аморфність та невизначеність його сутності. На практиці умова ізольованості означає, що процеси встановлення рівноваги протікають набагато швидше, ніж відбуваються зміни на кордонах системи (тобто зміни зовнішніх по відношенню до системи умов) і здійснюється обмін системи з оточенням речовиною і енергією. У реальних процесах часто реалізується неповна рівновага, проте міра цієї неповноти може бути істотною і неістотною. Ринки капталу та грошей, з точки зору формування рівноважної ціни у вигляді ставки відсотку, доцільно розглядати у сукупності як фінансовий ринок.


Така рівновага - це економічний ідеал: без банкрутств і стихійних лих , без соціально-економічних потрясінь. В економічній теорії макроекономічним ідеалом є побудова моделей загальної рівноваги економічної системи . У реальному житті відбуваються різноманітні порушення вимог такої моделі. Розглянемо, за яких умов досягається рівновага усім трьом ринкам - товарному, грошовому і зовнішньому. Процеси, що відбуваються на зовнішньому ринку, висвітлюються, як вже зазначено, в платіжного балансу країни. Цього ринку перебуває у рівновазі у разі, коли сальдо за рахунками поточних операцій та руху капіталів одно нулю. Інакше кажучи, баланс рахунки поточних операцій має дорівнювати балансу рахунки руху капіталів.


У довгостроковому періоді рівновага на умовах повної зайнятості може відновитися, якщо адекватно скороченню попиту на ринку праці зменшиться зарплата. Це збільшить прибутковість виробництва і стимулюватиме зростання сукупної пропозиції до рівня потенційного ВВП. Спроможність ринкового механізму до відновлення економічної рівноваги на умовах повної зайнятості не піддається часовому визначенню. Тому шлях до неї лише за допомогою ринкового механізму може бути невизначено тривалим і супроводжуватися великими економічними і соціальними втратами. Щоб скоротити його тривалість і зменшити втрати, необхідне державне втручання в економіку.


Важливою умовою функціонування товарного ринку є економічна свобода його суб’єктів. Вони повинні мати право вільно вибирати галузь виробництва, тип продукції, розпоряджатися нею, встановлювати зв’язки, вести власну фінансову політику згідно з чинним законодавством тощо. Ступінь економічної свободи, як відомо, визначається формою власності. Функція розподілу означає, що досягнута в умовах конкуренції ринкова рівновага визначає прибутки підприємств, які в подальшому перерозподіляються між домашніми господарствами та іншими підприємствами й установами. Функція мотивації полягає в тому, що конкуренція створює для підприємств стимули щодо економії витрат, впровадження прогресивних технологій.


Отже, економічна рівновага є конкурентно-ринковою. Умовами її формування є такі: По-перше, функціонування на ринку економічно самостійних суб¢єктів; По-друге, можливість еластичного використання виробничих ресурсів і вільне ціноутворення; По-третє, відсутність монополії та адміністративного втручання держави в систему підприємницької діяльності; По-четверте, наявність розвиненої ринкової інфраструктури. Система економічної рівноваги багаторівнева за своїм змістом. В економічній теорії розрізняють рівновагу обміну, виробництва, розподілу і споживання. У сукупності ці підструктури формують загал.


Реальне макроекономічна рівновага -- рівновагу, встановлюється, в економічній системі в умовах недосконалої конкуренції і при зовнішні чинники впливу на ринок. Розрізняють часткове і повне рівновагу: · Частковим називається рівновагу на окремо взятому ринку товарів, послуг, факторів виробництва; · Повне (загальне) рівновага є одночасне рівновагу на всіх ринках, рівновага економічної системи цілком, або макроекономічне рівновагу. Повна економічна рівновага -- структурний оптимум господарської системи, до якого прагне суспільство, але ніколи його повністю не досягає у зв'язку з постійною зм.


1. Економічний кругообіг в умовах ринку. 2. Сукупний попит і чинники, що на нього впливають. 3. Сукупна пропозиція. Чинники, що впливають на сукупну пропозицію. 4. Макроекономічна рівновага і механізм його забезпечення. 5. Споживання, заощадження, інвестиції й умови рівноваги. Особливу увагу варто приділити проблемі макроекономічної рівноваги і механізму його забезпечення. Різкі зміни сукупного попиту і сукупної пропозиції викликають шоки, що приводять до відхилення обсягу випуску і зайнятості від потенційного рівня, Шоки з боку попиту можуть виникати внаслідок різкої зміни пропозиції грошей а.


Рівновага, яка аналізується на кожному окремому ринку за припущення незмінності всіх зовнішніх стосовно цього ринку умов, називається частковою рівновагою. На відміну від випадку часткової рівноваги, аналіз загальної рівноваги передбачає вивчення цін та обсягів виробництва і споживання благ на всіх ринках з врахуванням фактору зворотних зв’язків. Економічна теорія має справу не зі стабільною рівновагою, а з постійними її порушеннями, що образно можна назвати “рівновага-нерівновага”. З цього випливає три суттєвих висновки: 1. Рівновагу слід розглядати як абстрактний модельний ідеал: його ніколи не було і не може бути, але з цього потрібно починати дослідження.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ответы по башкирскому языку 3 класс давлетшина рабочая тетрадь

гдз по бурятскому языку 5 класс будаин гомбоев будаин

ответы на тест школа кассира детский мир