держава мова мова професійного спрямування

Курс „Українська мова за професійним спрямуванням” охоплює питання формування комунікативних навичок майбутніх спеціалістів. Державна мова – це закріплена традицією або законодавством мова, вживання якої обов’язкове в органах державного управління та діловодства, громадських органах та організаціях, на підприємствах, у державних закладах освіти, науки, культури, в сферах зв’язку та інформатики [7]. В однонаціональних державах немає потреби юридичного закріплення статусу мови. В Україні (як і в інших країнах) державною є мова більшості населення. Українська мова мала статус державної вже у XIV - першої половини XVI століття.


Державна мова — це офіційно визнана обов'язкова мова законодавства, судочинства, діловодства, навчання дітей у школах, офіційних засобах масової інформації тощо. Державною мовою в Україні є українська. Це означає, що вона повинна розширити свої суспільно-комунікативні функції: у більшості сфер наукової діяльності, у системі вищої освіти, державно-політичної діяльності тощо. Українська мова професійного спілкування – це нормативна навчальна дисципліна, яка вивчає норми сучасної української літературної мови з метою подальшого їх застосування у професійній діяльності. Об’єктом вивчення дисципліни є мовні норми – правила, своєрідні мовні закони.


Специфіка мови професійного спілкування. Українська мова належить до східної групи слов’янських мов і функціонує як національна мова українського народу в Україні. Слов’янські мови походять з одного джерела – праслов’янської (спільнослов’янської) мови, від якої й успадкували спільні або подібні тенденції розвитку. Не слід сплутувати поняття національна і державна мова. Найчастіше державною виступає мова титульної нації (Франція – французька, Німеччина – німецька), водночас державною може бути взагалі мертва мова, основ. у Ватикані – латинь, або одразу декілька мов. Державний статус української мови закріплений в Конституції України, ст. 10: «Державною мовою в Україні є українська мова.


4. Мова професійного спілкування як функціональний різновид української літературної мови. 5. Історія походження і розвитку української мови. Лінгвоцид: історія і сучасність. 6. Українська мова серед інших мов світу. Зміст лекції. 1. Предмет, мета і завдання курсу “Д. Ілова Українська Мова. ”. Курс “Ділова українська мова” (ДУМ) розрахований на студентів всіх факультетів та інститутів Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Ділова українська мова передбачає формування національномовної особистості, комунікативних навичок майбутніх спеціалістів, студіювання особливост.


Українська мова професійного спілкування – це нормативна навчальна дисципліна, яка вивчає норми сучасної української літературної мови з метою подальшого їх застосування у професійній діяльності Об’єктом вивчення дисципліни є мовні норми – правила, своєрідні мовні закони. Їх реалізація сприяє побудові правильного усного та писемного мовлення. "Державною мовою в Україні є українська мова. Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України. В Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської, інших мов національних меншин України.


Мова професійного спілкування (професійна мова) - це функціональний різновид української літературної мови, яким послугуються представники певної галузі виробництва, професії, роду занять. Як додаткова лексична система професійна мова, не маючи власної специфіки фонетичного та граматичного рівнів, залишається лексичним масивом певної мови. Отже, фахова мова - це сукупність усіх мовних засобів, якими послуговуються у професійно обмеженій сфері комунікації з метою забезпечення порозуміння між людьми, які працюють у цій сфері. Особливості її зумовлюють мета, ситуація професійного спілкування, осо.


Правильно використовувати різні мовні засоби відповідно до комунікативних намірів; влучно висловлювати думки для успішного розв’язання проблем і завдань у професійній діяльності; сприймати, відтворювати, редагувати тексти офіційно-ділового й наукового стилів; скорочувати та створювати наукові тексти професійного спрямування, складати план, конспект, реферат тощо, робити необхідні нотатки, виписки відповідно до поставленої мети.


Під час вивчення дисципліни «Українська мова професійного спілкування» наголошується переважно на тих особливостях мовних норм, які є найхарактернішими для фахових текстів. Українську мову проголошено державною, і це означає, що вона повинна розширити свої суспільно-комунікативні функції: у більшості сфер наукової діяльності, у системі вищої освіти, державно-політичної діяльності тощо. Розширення сфер функціонування української мови, піднесення її престижу значною мірою залежить від мовного навчання та мовного виховання.


мови Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького. Максимець О. М. М 17 Українська мова (за професійним спрямуванням). Конспект. лекцій. Мелітополь: ФО-П Однорог Т. В., 2019. 222 с. Конспект лекцій з української мови (за професійним. спрямуванням) розроблено відповідно до робочої програми дисципліни. «Українська мова (за професійним спрямуванням)» для студентів. денної форми навчання. Курс передбачає ознайомлення з мовним законодавством України, вивчення норм української літературної мови (орфографічних, пунктуаційних, лексичних, морфологічних, синтаксични.


Предметом вивчення практичного курсу „Українська мова (за професійним спрямуванням)” є сучасна українська літературна мова професійної сфери. Мета: формування високого рівня комунікативної культури у сфері професійного спілкування в його усній і писемній формах. Основні завдання: - формувати правильне розуміння ролі державної мови в професійній діяльності; - удосконалювати в майбутніх спеціалістів уміння та навички вільного володіння українською літературною мовою в професійній сфері.


Українська мова професійного спрямування – це нормативна навчальна дисципліна, яка вивчає норми сучасної української літературної мови з метою подальшого їх застосування у професійній діяльності юриста. Українська мова професійного спрямування є обов’язковою для вивчення студентами вищих навчальних закладів. Вона входить до нормативної частини навчального плану, а це означає, що її обсяг та зміст повинні визначатися відповідними державними стандартами освіти.


Мова – універсальний засіб спілкування, організації та координації всіх видів суспільної діяльності: виробництва, побуту, культури, освіти, науки тощо. Українська мова – єдина національна мова українського народу. Нею також послуговуються українці, які проживають за межами України: в Росії, Білорусі, Казахстані, Польщі, Словаччині, Канаді, США й інші. Тенденції розвитку української мови на сучасному етапі. Державна мова – інструмент професійного спілкування. Висновки Список використаної літератури.


Державна мова – мова професійного спілкування. План. 1. Предмет і завдання курсу, його наукові основи. 2. Поняття національної та літературної мови. Найістотніші ознаки літературної мови. сформувати чітке і правильне розуміння ролі державної мови у професійній діяльності; забезпечити досконале володіння нормами сучасної української літературної мови та дотримання вимог культури усного й писемного мовлення . скорочувати та створювати наукові тексти професійного спрямування, складати план, конспект, реферат тощо, робити необхідні нотатки, виписки відповідно до поставленої мети; складати різні типи документів, правильно добираючи мовні засоби, що репрезентують їх специфіку


Предмет дисципліни „Українська мова за професійним спрямуванням” – це сучасна українська мови професійної сфери, зокрема система знань зі стилістики, лексики та граматики української мови, форм і жанрів усного ділового спілкування, культури усного і писемного мовлення, порядку укладання документів у професійній діяльності. Завдання дисципліни – сформувати: – чітке і правильне розуміння ролі державної мови у професійній сфері; – досконале володіння нормами сучасної української літературної мови; – дотримання вимог культури усного і писемного мовлення


нормативної навчальної дисципліни. «Українська мова за професійним спрямуванням». (назва дисципліни). підготовки молодшого спеціаліста. Мова – найважливіший засіб розвитку людської особистості та спілкування у всіх сферах суспільної діяльності: освіти, культури, науки, побуту, політики, економіки та ін. Тому на сучасному етапі дуже важливо дати глибокі знання студентам з курсу ― Українська мова за професійним спрямуванням, оскільки за допомогою ділового усного та писемного мовлення установлюються офіційні, службові, ділові контакти між підприємствами, закладами, організаціями, державами. Як навчальний предмет українська мова виконує ряд важливих освітніх функцій.


4. Мова професійного спілкування як функціональний різновид української літературної мови. Професійна мовнокомунікативна компетенція. Література: 1. Культура фахового мовлення: навчальний посібник / за ред. Н.Д. Бабич. – Чернівці : Книги –ХХІ, 2005. 2. Мацько Л.І., Кравець Л.В. Культура фахової мови: Навч. посіб. – К. : ВЦ «Академія», 2007. 1. Предметомнавчальної дисципліни «Українська мова (за професійним спрямуванням)» є мова як національно-культурний феномен, зокрема, як засіб спілкування у професійній сфері. Завдання курсу. У процесі опанування дисципліни ви повинні: § ґрунтовно засвоїти н.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ответы по башкирскому языку 3 класс давлетшина рабочая тетрадь

гдз по бурятскому языку 5 класс будаин гомбоев будаин

ответы на тест школа кассира детский мир